Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е денят на Светите равноапостоли Константин и Елена

Снимка: БТА

Църквата почита днес Светите равноапостоли Константин и Елена. В началото на 4-ти век император Константин въвежда християнството като официална религия във Византия. Неговата майка - царица Елена, отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Заради тези дела в името на християнската вяра Константин и Елена са канонизирани.

Според народните вярвания на днешния ден е забранена работа на полето. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. Това е и денят на нестинарството. Именници днес са Константин, Костадин, Костадинка, Елена, Еленко, Елка. 

Днес Пазарджик отбелязва своя празник. Тържествата започнаха с празнична литургия в църквата "Св. Св. Константин и Елена", която отслужи Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай. Той води и литийното шествие до площад "Константин Величков".

СнимкаЗа празника Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи архиерейска света литургия в манастира "Св. св. Константин и Елена" в едноименния курорт край Варна. След литургията - за деня на Светите равноапостоли, който е и празник на курортния комплекс, започва шествие, а по-късно и детски празник.  

С празничен водосвет и благословена трапеза се отбелязва храмовият празник на параклиса "Свети Константин и Елена" в 101-ви Алпийски батальон в Смолян. По установена вече традиция отец Иван Марински от църквата "Св. Дух", към чиято енория е параклисът, води богослужението, а на обяд ще има благословена трапеза. Параклисът в поделението е построен през 2007 година по идея на военнослужещите, за да ги закрилят Светите равноапостоли Константин и майка му Елена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44