Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Указанията за водене на преговорите по Брекзит ще бъдат одобрени днес

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европейският съюз ще даде мандат на своя преговорен екип по Брекзит. Това ще стане да среща на министрите от 27-те държави от Съюза.

Указанията за водене на преговорите по излизането на Обединеното кралство от ЕС вече са съгласувани със столиците и днес само формално трябва да се заверят с подписите на министрите.

Позициите засягат само първата част от преговорите, в която 27-те настояват от Великобритания да гарантира социалните права и статута на европейските граждани на Острова, да се съгласи да плати финансовите си ангажименти към бюджета на Съюза, поети като пълноправен член и да изясни въпроса с границата между Северна Ирландия и Ейре.

Само след сделка по тези три теми ЕС ще започне да обсъжда с британците бъдещите отношения след Брекзит.

Министрите ще гласуват и официален мандат на главния преговарящ Мишел Барние, французинът назначен от Европейската комисия.

След днешното заседание ще са изпълнени всички юридически изисквания за започването на преговорите, които ще продължат по-малко от 2 години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44