Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовите министри от еврозоната решават дали да отпуснат новия спасителен транш на Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Финансовите министри от еврозоната ще се опитат да постигнат споразумение за отпускането на 7,5 милиарда евро на Гърция от спасителната й програма.

Еврогрупата ще бъде информирана за предварителното споразумение, постигнато на ниво експерти между Гърция и 4-те наблюдаващи институции - Европейската комисия, Европейската централна банка, Европейския механизъм за стабилност и Международния валутен фонд - относно нов набор от политически реформи.

Атина се съгласи авансово да гласува орязване на пенсиите, данъчно повишение и други промени, за да могат европейските кредитори да размразят транш от програмата. С парите Гърция трябва да погаси през юли вноска по дълговете си.

Освен това, ако финансовите министри преценят, че правителството е положило нужните усилия за реформи, те ще обсъдят за първи път възможността за разсрочване на държавния дълг на Гърция – едно от водещите предизборни обещания на премиера Алексис Ципрас и неговата партия СИРИЗА.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44