Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска делегация е в Рим за 24 май

Американският президент Доналд Тръмп се срещна с папа Франциск

Снимка: БГНЕС

Две са важните теми, свързани с италианската столица Рим - отбелязването на Деня на българската писменост и култура и официалната визита на американския президент Доналд Тръмп в Италия.

Както всяка година, 24-ти май се отбелязва с тържествен молебен в базиликата „Сан Клементе” и поклонение на гроба на Св. Константин-Кирил Философ. На събитието присъства делегация, водена от министъра на културата Боил Банов. По-късно днес в българското посолство посланик Марин Райков дава прием, на който са поканени всички български граждани, пребиваващи в Италия. Министър Банов ще връчи почетни награди на Министерството на културата на италиански културни дейци, допринесли за разпространяването на българската култура.

Рано тази сутрин американският президент Доналд Тръмп се срещна с папа Франциск във Ватикана. Разговорът им продължи около 30 минути, определен от медиите като среща между строителя на мостове и строителя на стени. Очаква се официалното комюнике от нея, но стана известно, че папа Франциск заръчал на американския президент да бъде средство за мир. Доналд Тръмп ще се срещне с италианския президент Серджо Матарела и ще разговаря с премиера Паоло Джентилони.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44