Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-многолюдното шествие за 24 май - във Варна, в него се включиха над 15 000 души

| обновено на 24.05.17 в 17:50
Снимка: БГНЕС

Най-многолюдното шествие по случай 24 май беше във Варна. В него взеха участие над 15 хиляди ученици, студенти и дейци на културата.

Над 60 блока общински, държавни и частни училища преминаха по улиците на града облечени официално. Имаше и много мажоретни състави, както и много деца от детските градини, които също бяха облечени по подобаващ начин от своите учители. Заслужени аплодисменти предизвикаха и висшите учебни заведения.

Шествието беше поведено от средно училище "Кирил и Методий", което по традиция повежда парада на днешния ден. През тази година то е носител на престижна награда, която получиха и много учители, както и ученици. Ученик на годината стана Виктор Мирев от 12 клас от Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна.

По-рано кметът на града Иван Портних съобщи, че Варна ще има ново училище, тъй като вече приключва проектирането на новата сграда за математическата гимназия. Към края си е и проектът за нова сграда на регионалната библиотека "Пенчо Славейков" - една мечта, която е на път да се изпълни след дълги години чакане.

В Пловдив тържествата за 24 май са под мотото "Заедно“, с което градът вече е разпознаваем като домакин на инициативата Европейска столица на културата през 2019 г. Празничното шествие потегли от хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий“ и премина по централната пешеходна улица, аплодирано от хиляди пловдивчани. За първи път тази година по маршрута на шествието бяха разположени няколко сцени с програма. На последната, издигната на площад "Централен", всички присъстващи запяха "Върви, народе възродени“ заедно с представителните пловдивски хорове. Преди празничното шествие в актовата зала на Хуманитарната гимназия, където за първи път през 1851 година по идея на Найден Геров е отбелязан празникът в прослава на Светите братя, бяха отличени учители и директори. Прозвучаха и техните пожелания.

Това е най-цветният, най-хубавият празник, най-безспорният. Пожелавам много творчески успехи, много здраве и дръзновение.

Очакваме да заработи новата система, не парите да водят ученика или обратно, а просто да се помисли за развитието на всяко едно училище.

Заредена съм със страшно много позитивизъм, защото имаше много деца. България ще пребъде с този празник и с нашата култура и писменост.

С празничното шествие във Велико Търново беше отбелязан 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Първи в шествието бяха децата от детските градини, които знаят важността на буквите:

Защото можем да четем с тях. Защото можем да пишем с тях. Много обичат да учат. Какво е да си ученик днес? До някъде е трудност, защото е изпитание да се научиш на неща, които не ти се отдават, но има и неща, които искаме да учим и е приятно да сме ученици. Учителската професия е призвание, тя не се учи. Това го носиш в сърцето си.

Абитуриент от Природо-математическата гимназия "Васил Иванов" получи наградата на община Велико Търново "24 май“.

Това е празникът на четящите хора.

Носителите на наградата "Стара Загора“ издигнаха националния флаг пред сградата на Общината в града. Празничното шествие поведоха представители на местната власт и културния елит в града, сред които беше и старозагорският митрополит Киприян.

С празнично шествие Пазарджик отбеляза Деня на българската просвета и култура. За празника всяко училище проведе свои церемонии по отличаването на най-добрите учители и ученици на годината. Възпитаниците на Седмо основно училище "Христо Ботев" посрещнаха любимите си учители.

Най-голямата награда е децата, тяхното признание това, че всички са тук заедно с родителите си днес. Българската писменост, ако я нямаме, не можем да се развиваме. При нас стана много трудно, трябва да сме здрави и да имаме воля да отстояваме всичко.

Тържествата продължават с празничен концерт на площад "Константин Величков".

За 137-и път празникът на българската просвета и култура и славянската писменост беше отбелязан в Националната хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий“ в Благоевград, която е наследник на Българската мъжка гимназия в Солун. Бивши възпитаници на гимназията отрупаха с цветя паметника на Светите братя, който се намира в двора на училището. През 1880 година в Солун отваря врати българската мъжка гимназия, която се превръща в просветен и духовен център на българите, останали в пределите на Османската империя. Неин пръв директор е Кузман Шапкарев, а сред най-именитите и възпитаници са Андрей Ляпчев, Гоце Делчев, Даме Груев, Борис Сарафов, Тодор Александров. Тази история е жива и днес в училището, преместило се в Благоевград през 1920 година, споделя директорът Марин Митов:

Трябва да продължим тези традиции, трябва да бъдем на висотата на нашите предшественици.

Цялото семейство на актрисата Албена Чобанова, носител на тазгодишната награда "Икар" за главна женска роля, е свързано с гимназията:

Много я обичам, много се гордея с нея. Прекрасно е, че сме заедно и че познавам всичките тези деца, защото те ми дават надежда.

Денят на Светите братя Кирил и Методий е и празник на Благоевград.
Ученици, които носеха буквите от азбуката, и представители на духовенството и Общината поведоха празничното шествие в Бургас. Специално изработените букви бяха поставени в Морската градина. Над седем хиляди ученици, родители и учители участваха в празника, а заместник-кметът по образование Йорданка Ананиева им пожела:

Това е денят на българската духовност. Всички трябва да го тачим. Честит празник на всички българи.

За първи път като директор Виктор Григоров поведе представители на гимназия "Иван Вазов" в шествието.

Това е най-прекрасният български празник. Всичките ученици и колеги да се трудят всеотдайно в училище, за да могат да се реализират като едни достойни граждани
. Това е празникът, който ни учи на родолюбие, убедени са бургазлии.

В Търговище 24 май беше отбелязан с празнично шествие и дефиле на абитуриентите. Сред празнуващите бяха и първокласниците от първо основно училище „Христо Ботев“. 

Стотици ученици, учители, дейци на културата и граждани преминаха в празнично шествие по централните градски улици в Сливен, отбелязвайки 24-май Денят на Българската просвета и култура и славянска писменост. Празникът бе отбелязан с концерт на  открита сцена в центъра на града. 

Този ден събира в себе си  минало и настояще, за да проправи пътя към нашето бъдеще. Това каза в словото си по време на тържествената церемония по издигането на националния флаг на площад "Хаджи Димитър“, носителят на тазгодишната награда на общината за принос в образованието "Аргира Жечкова“ Величка Ненчева, старши учител по история и цивилизация.

Нека не забравяме, че каквото е училището днес, такова ще е бъдещето ни. Това е нашата отговорност.

На паметника  на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци ученици поднесоха гирлянда от цветя в знак на признателност към делото на българските учители.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44