Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йенс Столтенберг:

НАТО няма да участва в бойни действия срещу "Ислямска държава"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО няма да участва в бойни действия срещу "Ислямска държава". Това обяви генералният секретар Йенс Столтенберг. На срещата на високо равнище утре в Брюксел правителствените лидери от Алианса ще преговарят дали организацията официално да стане част от глобалната коалиция срещу терористичната организация в Сирия и Ирак.

Бомбардировките срещу цели на ИДИЛ в Сирия и Ирак ще останат отговорност на отделните правителства. НАТО ще има само координираща роля и ще помага с разузнавателни самолети, логистика и военни инструктори за местните сухопътни сили в региона, обясни Столтенберг:

Изобщо не е имало дискусия за въвличането на НАТО в бойни операции на коалицията срещу ИДИЛ. Очаквам споразумение за разширяване на натовската подкрепа с радарни самолети АУАКС. Все още обсъждаме дали Алиансът да стане пълноправен член на глобалната коалиция. По-голямото предизвикателство ще дойде след края на бойните действия, когато град Мосул бъде освободен. Тогава ще са нужни войски да пазят територията му и затова нашата тренировъчна мисия на иракската армия е толкова важна.

Втората тема, по която генералният секретар очаква съгласие от европейските лидери, е да докладват до края на годината национални планове как смятат да постигнат 2% разходи от БВП за отбрана и въоръжаване:

Румъния обяви, че ще достигне целта тази година, Латвия и Литва обещаха да успеят следващата.

Срещата на НАТО започва утре следобед при безпрецедентни мерки за сигурност. За първи път на една маса в Северноатлантическия съвет ще седнат новият американски президент Доналд Тръмп и новият президент на Франция Еманюел Макрон.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44