Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще търси съгласие от 28-те правителства за отваряне на пазара на оръжейна техника

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) ще търси съгласие от 28-те правителства за отваряне пазара на оръжейна техника и по-ефективно харчене на пари в отбраната. До две седмици институцията ще одобри законодателен план, който ще позволи съвместно закупуване на оборудване за армиите на няколко държави едновременно, както и общ фонд на Европейския съюз за инвестиции в разработките на военната индустрия.

Докато в НАТО спорът е кой колко пари харчи от бюджета си за отбрана, Евросъюзът търси начин всяко евро да отива по предназначение. В момента в Европа има повече производители на хеликоптери, отколкото правителства, готови да ги закупят. Взети заедно, 28-те членки на ЕС влагат 227 милиарда евро годишно, но заради масовото дублиране на военна техника, резултатът е в пъти по-лош от този в САЩ и води до недостиг на военни способности, обясни заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен:

80% от военните поръчки се правят на национално ниво. Представете си какво би станало, ако 80% от продаваните коли в Холандия например се произвеждат в същата държава. Тогава едва ли европейската автомобилна индустрия щеше да е толкова успешно развита, колкото е днес. Затова трябва да отворим пазара за оръжейната индустрия. 

След заседание на комисарите беше решено идните седмици да се задейства системата за колективни обществени поръчки.

Сътрудничеството в отбраната вече е разрешено от договорите на Съюза, но досега правителствата не са желаели да го приложат:

Първо ни трябва политическа воля, допълни Катайнен.

Ако страните разберат, че сегашното положение е икономически неустойчиво, те заедно трябва да решат кой от какво има нужда и да го закупят заедно, за да спестят пари.

Хиляди мъже и жени в униформа служат под флага на ЕС в 16 военни и цивилни операции по света, каза върховният представител по външната политика Федерика Могерини.

За тях ще е по-лесно, ако националните им армии ползват еднакви или сходни отбранителни способности.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44