Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата на върха на Г7 в Таормина завърши с декларация за борба срещу тероризма

| обновено на 26.05.17 в 21:48
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С декларация за борба срещу тероризма завърши първият работен ден на срещата на върха на Г-7  в италианския град Таормина на остров Сицилия. На форума обсъжданите теми бяха сигурността и борбата срещу тероризма, имиграцията, климата, международната търговия и икономическото развитие. 

Документът включва засилване на кооперирането между седемте световни икономически сили в различни аспекти, като един от тях е информационно съдействие относно информацията в интернет, подбуждаща терористични действия. Това обясни на кратка пресконференция домакинът на събитието премиерът на Италия Паоло Джентилони.

Джентилони уточни, че единството и постоянството на страните от Г7 след случилото се в Манчестър е от голямо значение за надвиване на терористичните действия. Що се отнася до въпроса за имиграция, италианският премиер обясни, че се е стигнало до разбираеми компромиси, тъй като е станало ясно, че проблемът е глобален. Смята се в решаването му да бъдат привлечени страните от които произлизат мигрантите и отговорността да бъде споделена.

Окончателният вариант на декларацията ще е готов утре, така както и този по въпроса за климата. Френската страна държи споразумението от Париж да не се променя, а американският президент Доналд Тръмп си взе време за размисъл до утре, когато Г7 приключва.

По-рано на пресконференция председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че очакванията са Г7 да изрази единност спрямо Украйна и санкциите срещу Русия  потвърдени до окончателно решаване на кризата. Ще се поиска обаче съдействието на Русия срещу употребата на химическо оръжие в Сирия. 

От своя страна председателят на Еврокомисията  Жан-Клод Юнкер изтъкна, че трябва да се строят мостове, а не стени и трудовата заетост в страните членки да се увеличи.

Тогава и американският президент Доналд Тръмп реши да изслуша европейската страна по въпроса за климата. След разговор с японския премиер Шиндзо Абе, американският президент изрази  увереност, че  проблемът със Северна Корея  в някакъв момент ще бъде решен. По него САЩ ще работят заедно с Япония и Република Корея, като Тръмп и Абе са обсъдили  евентуално увеличаване на санкциите срещу Северна Корея, идентифициране и наказване на подкрепящите ядрената й програма.

Г7 подготвя също документ за правата на имигрантите и защита на границите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44