Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горна Оряховица е домакин на традиционния Празник на суджука

| обновено на 27.05.17 в 13:03
Снимка: Здравка Маслянкова

В Горна Оряховица с кулинарни игри, викторини и фолклорни концерти отбелязват Празника на суджука. Той започна вчера с регионален преглед на старата градска песен. За 11-а година в Горна Оряховица честват празника на запазената си кулинарна марка.

Горнооряховският суджук бе първият български продукт, който през 2011-а година бе вписан в Европейския регистър на защитените географски названия. Право да го произвеждат имат само три местни фирми. Основният проблем пред трите фирми е доставката на качествена суровина, споделят Румяна Добрева и Христо Христов:

В много малко региони се субсидират беконно угоявани животни, които трябва да дадат суровината за нашия суджук. Не е това, което беше - да се гледат толкова много животни. Останалата суровина е внос – Испания, Франция, Полша.

Затварянето на голяма част от кланиците след членството на България в Европейския съюз и слабото субсидиране в говедовъдството създават проблеми на производителите на горнооряховски суджук.

Над 50 хиляди са били посетителите на десетте издания на празника досега, като са изяли над 10 тона суджук и са изпили над 30 тона бира.

Горна Оряховица държи и рекорда за най-дълъг суджук – 60 метра. Горнооряховци си харесват местния суджук:

Няма как да не сме горди, след като горнооряховският суджук влезе толкова мощно и в Европа. Когато е суров - естествено на гребен. Когато е изсъхнал – наситно нарязан.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44