Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крепостта "Царевец" се превръща в Планетариум

Снимка: Венета Николова

Крепостта "Царевец" във Велико Търново днес се превръща в Планетариум. Освен да наблюдават Слънцето и Луната, децата и родителите им ще могат да видят и реплика на телескопа на Галилео Галилей.

С професионалната техника на астрономическата обсерватория "Джордано Бруно" в Димитровград през деня посетителите на "Царевец" ще могат да наблюдават слънцето, а през нощта да видят кратерите на луната, пръстените на Сатурн и спътниците на Юпитер.

Астрономите от първия планетариум в България гостуват във Велико Търново и със своя изложба на стари астрономически български книги, пособия и уреди. Между експонатите е реплика на първия в историята на човечеството рефлекторен телескоп на Галилей.

Инициативата е по повод Деня на детето –  1 юни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44