Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обилни дъждове наводниха къщи и отнесоха улици в Североизточна България

Пороите нанесоха поражения и в Карловско

| обновено на 03.06.17 в 17:56
Снимка: Радио Бургас

Отменено е бедственото положение в община Сливо поле, Русенска област, но районът продължава да търпи поражения от силните дъждове и градушки.

Реките в целия Дунавски басейн се очаква да повишат нивата си заради валежите. За това предупредиха от Басейновата дирекция в Плевен. До края на днешния ден и през нощта ще има повишение във водосбора на реките Янтра, Росица, Искър, Огоста, Вит, Осъм и Русенски Лом.

Само за три часа в Шумен падна 60 литра на квадратен метър дъжд при норма за целия юни 75 литра. Проверени са сигнали за наводнени къщи от селата Новосел, Средня и Черенча, но не са установени поражения. 

Вече е възстановено движението по пътя Варна - София между Шумен и Търговище. Пътният участък край язовир "Фисека" е обезопасен и почистен от калните наноси.

Вилната зона Касева чешма в близост до Русе е засегната от силния дъжд, който падна рано тази сутрин. Наводнени са дворни места и вили, унищожена е селскостопанска продукция.

Една от улиците е буквално отнесена от проливния дъжд. Мария Станкулова разказа:

Валежът беше много обилен, с продължителност около час. Разруши цялата улица. Аз съм в капан - не мога да изляза с колата. Заклещени - просто няма път. Дупки, асфалт на парчета, големи камъни. Залети дворове, градини. Всичко е унищожено.

Хората се надяват от общинската администрация да изпратят екипи, които да помогнат за отводняването на района.

Проливен дъжд затрудни движението по пътя София - Варна около Търговище. Вода и кал се оттичаха по пътя край язовир "Фисека" и автомобилите бяха пренасочвани към главния път Шумен - Русе.

Пороен дъжд се изля следобед и над град Баня, Карловско. Има наводнени къщи, под вода са много дворове и улици, по които са нападали клони. Засегнато е и село Пролом. Започва огледът на щетите, обясни кметът на община Карлово Емил Кабаиванов:

Обстановката е сериозна в град Баня в югоизточната част на община Карлово - имаме 15 наводнени къщи в Баня, няколко къщи в Пролом, поражения по улиците. Добрата новина е, че няма пострадали хора и животни. Наводняването не е малък проблем, но няма данни за сериозно пострадали постройки. В момента районната служба "Пожарна и аварийна безопасност" извършва отводняване. Надяваме се да няма следващ силен пороен дъжд.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44