Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима от стачкуващите в Оброчище миньори са извадени на повърхността заради влошено здравe

Борисов сезира Цацаров заради проблемите в мината, Манолова я посещава в понеделник

| обновено на 04.06.17 в 14:54
Снимка: www.bnt.bg

Над 72 часа продължава стачката на миньорите от мангановата мина в Оброчище. Част от тях все още са под земята и отказват да напуснат галериите, докато не бъде преразгледан концесионния договор на дружеството „Евроманган“. Лично премиерът Бойко Борисов днес е разговарял с председателя на стачния комитет и се е ангажирал работна група на Министерството на енергетиката незабавно да анализира юридически концесионния договор. Борисов е сезирал за ситуацията и главния прокурор Сотир Цацаров, а утре на място се очаква и представител на Министерството на енергетиката

Стачкуващите миньори под земята днес получиха храна и вода. Трима от тях са били извадени на повърхността, заради влошеното им здравословно състояние. В мината вече е осигурено и присъствието на медицинско лице с линейка.  Въпреки лошите условия под земята миньорите са категорични, че няма да излязат на повърхността, докато държавата не се намеси и не предприеме стъпки за смяната на концесионера. 

Сключеният колективен трудов договор нагло се неглижира и го водят лист хартия, при положение че те, сключвайки го, се задължават да го изпълнят,  както ние се задължаваме да слизаме да работим, сподели протестиращ.


В понеделник омбудсманът Мая Манолова ще посети отново при протестиращите миньори близо два месеца след последната стачка,  съобщиха от пресцентъра ѝ.  Миньорите са алармирали Манолова, че нито една от точките в пописания на 5-и април колективен трудов договор с изпълнителния директор на фирмата-концесионер Дейвид Уелингс не се спазва. Протестиращите призовават и за незабавна намеса на правителството и прекратяване на концесията с Уелингс.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44