Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теменужка Петкова прекрати временно концесионния договор за мина „Оброчище“

| обновено на 05.06.17 в 11:20
Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че прекратява временно концесионния договор за мина „Оброчище“.

В интервю за БНТ тя даде 14-дневен срок на концесионера да изпълни задълженията си по колективния трудов договор, сред които са и изплащане на заплати и на храна под формата на ваучери. Заради забавянето миньорите от рудника протестират вече 4 денонощия под земята.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков съобщи пред стачкуващите миньори от мангановата мина в Оброчище, че правата на концесионера са временно отнети, но задълженията му да стопанисва мината остават. Станков трябва да провери концесионния договор, както се разбраха вчера премиерът Бойко Борисов и представител на миньорите.

Омбудсманът Мая Манолова, която също е на място, призова депутатите да започнат разглеждането на предложените от нея промени в Закона за концесиите.

Протестиращите под земята миньори са категорични, че дори и да излязат на повърхността, те няма да се върнат на работните си места, докато концесионерът не бъде сменен.


Сключеният колективен трудов договор нагло се неглижира и го водят лист хартия, при положение, че те, сключвайки го, се задължават да го изпълнят, както ние се задължаваме да слизаме да работим, коментират протестиращи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44