Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През юни в Женева ще бъде свикана отново международната конференция по Кипърския въпрос

| обновено на 05.06.17 в 18:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През юни в Женева ще бъде свикана отново международната конференция по Кипърския въпрос, обяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в изявлението си след продължилата повече от 3 часа негова среща с лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ тази нощ в Ню Йорк.

В Женевската конференция ще участват лидерите на двете кипърски общности и страните-гаранти на Кипър – Гърция, Турция и Великобритания, както и Европейският съюз като наблюдател. Неин приоритет е постигането на напредък в главата за сигурността и гаранциите за бъдещия обединен федерален Кипър. Паралелно с това Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ ще продължат преговорите по територията, собствеността, управлението и споделянето на властта.

Двете основни партии в Кипър, които подкрепят федералното му обединение – управляващата дясноцентристка партия ДИСИ и лявата АКЕЛ, изразиха удовлетворението си от продължаването на преговорите. Отрицателно оцениха резултатите от над тричасовата среща в Ню Йорк останалите опозиционни твърдолинейни партии, според които приемането от Анастасиадис на условията на кипърската турска страна е поражение.

Кипърските турски леви партии и силите, които поддържат федералното решение, приветстваха направения пробив в мирния процес. Десните кипърски турски партии обаче изразиха загриженост и разкритикуваха Мустафа Акънджъ, че се е съгласил с позициите на кипърската гръцка страна.

Според първите информации Анкара изразява умерено задоволство от факта, че всички преговорни глави ще бъдат поставени заедно в Женева. Турция е категорично против пълното премахване на гаранциите и пълното изтегляне на турските войски от острова.

Конференцията в Женева ще се състои в навечерието на обявените за средата на юли нови газови сондажи в офшорната зона на Кипър, за които Турция и ръководството на кипърската турска общност настояват да бъдат спрени.

Тази вечер започва третата седмица на всекидневни протести на гражданската инициатива "Да обединим Кипър сега!". В буферната зона на Никозия отново ще се съберат кипърски гърци и кипърски турци, които искат мир и обединение на страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44