Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийската полиция разглежда вчерашното нападение в предградие на Мелбърн като терористичен акт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралийският премиер Малкълм Търнбул  заяви, че полицията разглежда нападението в южния град Мелбърн като "терористичен акт", предава Ройтерс. От джихадистката групировка "Ислямска държава" заявиха, че един от бойците й е въоръженият нападател.

Тази терористична атака от познат престъпник, човек, който наскоро е бил освободен условно, е шокиращо, малодушно престъпление. Това е терористичен акт и подчертава необходимостта да бъдем винаги бдителни, да не бъдем възпирани, винаги против ислямисткия тероризъм. Миналото му е изпъстрено с насилие. Били са му повдигнати обвинения за терористично престъпление преди няколко години и е бил оправдан. Знаело се е, че, поне в миналото, е имал връзки със съпроводен с насилие екстремизъм. Но той е бил неагресивен нарушител. Защо е бил на свобода, попита австралийският премиер Малкълм Търнбул. 

29-годишния бежанец от Сомалия Якуб Хайре уби мъж и взе жена за заложник преди да бъде застрелян от полицията. Трима полицаи получиха леки наранявания, а жената е невредима.

Хайре е бил оправдан по обвинение в планирането на атака срещу военна база в Сидни през 2009-а.

Води се разследване, след като "Ислямска държава" пое отговорност за атаката.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44