Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел ще бъде изслушана пред ЕП вероятно на 20 юни

Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

Българският кандидат за еврокомисар Мария Габриел вероятно ще бъде изслушана пред Европейския парламент на 20 юни. Датата е предложена за обсъждане, но все още не е окончателно одобрена от съвета на председателите на парламентарни комисии. Към момента обаче вторник - 20 юни е възможно най-ранният срок, в който Мария Габриел може да се яви на изпит в Брюксел пред колегите си евродепутати, научи БНР от свои източници. 


Тъй като ресорът „Цифрова икономика и цифрово общество“ обхваща реформи в множество законодателни сфери, очаква се изслушването на българката да е съвместно между няколко комисии – водещи ще са Комисията по индустрия и Комисията по култура, а към тях ще се присъединят членове на комисиите по вътрешен пазар, вътрешни работи и правни въпроси. За да бъде назначена на поста еврокомисар, Мария Габриел процедурно се нуждае от положителна оценка на мнозинството от 2/3 от депутатите в тези парламентарни комисии. 


Устното изслушване трае 3 часа, а преди това кандидатката ще получи писмени въпроси, на които също трябва да отговори в определен срок преди деня на срещата в Европарламента. Официалното решение за датата се очаква да бъде потвърдено следващата седмица.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44