Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коми потвърди, Тръмп го карал да спре разследването срещу Флин

Директорът на ФБР Джеймс Коми
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми потвърди, че президентът на Съединените щати Доналд Тръмп го е карал да спре разследването срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин за нерегламентирани контакти с руските власти.

Коми публикува писмено изявление преди утрешното му изслушване в сенатската Комисия по разузнаването. Тръмп го уволни на 9 май и с това предизвика критики, че се опитва да попречи на разследването, което води ФБР. В изявлението си Коми твърди още, че през януари Тръмп го е попитал дали иска да остане директор на Бюрото и му е обяснил, че очаква лоялност.

Това много ме притесни, предвид традиционно независимия статут на ФБР в изпълнителната власт, пише Коми.

По-рано днес, Тръмп номинира за нов директор на ФБР Кристофър Рей – бивш помощник главен прокурор в администрацията на Джордж Буш-младши, отговарял за борбата с корпоративните и финансовите измами. А директорите на националното разузнаване Дан Коутс и на Националната агенция за сигурност адмирал Майк Роджърс отказаха да съобщят в комисията по разузнаването на Сената дали Тръмп е натискал и тях да се месят на разследването на ФБР.

Според бившия директор на националното разузнаване Джеймс Клапър скандалът с Тръмп е по-голям и от аферата "Уотъргейт", довела до оставката на президента Ричард Никсън преди 43 години:

Трябва да кажа, че според мен, ако направим сравнение, "Уотъргейт" бледнее пред това, с което се сблъскваме сега.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44