Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът обсъжда и днес Закона за концесиите

Борбата срещу произвола на монополите остава водеща в работата на омбудсмана, отчете Манолова пред НС

| обновено на 08.06.17 в 12:27
Снимка: БГНЕС

Борбата срещу произвола на монополите остава водеща в работата на омбудсмана. Това стана ясно от отчета за миналата година на Мая Манолова пред депутатите. Сред успехите са още намаляването шест пъти на възнагражденията за юрисконсулт, както и решение по много конкретни казуси. Манолова отбеляза, че през 2016 година е завършена и друга успешна инициатива - отпадането на ДДС върху дарените храни. Над 27 хиляди души са потърсили помощ и съдействие от институцията. Най-сериозен е ръстът на жалбите срещу „Топлофикация“ и мобилните оператори. Жалбите, свързани с правата на децата, са нараснали три пъти. Мая Манолова каза:

Опитах се да направя институцията проактивна, не просто разпределителна гара за жалби, а омбудсман в действие, който е на терен и пресреща проблемите на гражданите на място. Опитах се да направя институцията абсолютно прозрачна.

Стана ясно, че парламентарните групи подкрепят работата на омбудсмана.

Преди гласуването на доклада на Мая Манолова в парламента беше поискана поименна проверка на кворума. 

Очаква се депутатите да продължат работа с дебати по първото четене на Закона за концесиите. Промяната предвижда парламентът да се произнася за концесия, която е над 35 години, както и да одобрява концесия, стартирана от Общината, ако е за над 35 години. Според вносителите от ГЕРБ този механизъм ще гарантира концесията да не е вечна.

Подобен закон обаче беше приет от предишното Народно събрание и даде повод на току-що избрания президент Румен Радев да наложи първото си вето. Една от причините бе възможности за корупционни практики. 

С новите текстове се предлагат две основни форми на концесии: публично-частно партньорство и концесия за ползване. Офертите и заявленията може да се подават по електронен път.

Преди тези дебати депутати от „Воля“ и „Обединени патриоти“ влязоха в спор в кулоарите на парламента заради законови промени за получаване на българско гражданство.

Андон Дончев от партия „Воля“ и председател на Комисията за българите в чужбина, обясни, че промените трябва да предотвратят възможностите за корупция в Държавната агенция за българите в чужбина:

Случайно или не, в самия закон са допуснати формулировки, които да предоставят възможности за съответните злоупотреби и за възникване на предпоставки за корупция. Ние не сме първите, които забелязват тези нарушения. Извършвани са множество проверки от най-различни инстанции и навсякъде са констатирани нарушенията, но до момента, въпреки всичките препоръки, които са давани, те не са били отстранени. Затова конкретно ще бъде нашето действие, свързано с промяна в закона, което на практика да лиши тази агенция от възможностите, които са и били предоставени и да пренасочи така процеса на издаване на българското гражданство, че той да бъде много по-лесен за хората, много по-малко бюрократичен.

Най-големият проблем се оказват удостоверенията, които агенцията издава на желаещите да получат българско гражданство, каза заместник-председателят на комисията Юлиан Ангелов от ВМРО, че опонентът му изразява чужди интереси:

Всички тези неща, които се изнасят като информация, са просто неверни. Това е поредната игра на партията на Марешки, за да се покажат какви морални стожери са и колко са компетентни, и разбират от всичко… Това просто е смешно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44