Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Домашни грижи за независим и достоен живот“ - алтернатива на скъпия болничен престой

Българският червен кръст осъществи проект „Домашни грижи за независим и достоен живот“. Той предоставя алтернатива на скъпия болничен престой или на дома за възрастни хора, като осигурява медицински и социални услуги по домовете. Чрез този проект у нас за пръв път експериментално беше въведен швейцарският модел за предоставяне на медицински и социални услуги. След изпробването на новите услуги, амбициите са те да се въведат в цялата страна.

Проектът „Домашни грижи за независим и достоен живот“ на Българския червен кръст предоставя дългосрочна грижа за лица с хронични заболявания, с трайни увреждания или възрастни хора. Моделът за интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда осигурява медицински грижи и социална подкрепа от медицински сестри и домашни помощници, а всички услуги се предоставят на базата на индивидуална оценка на нуждите на всеки човек. Очакванията при трайното въвеждане на този модел са той да допринесе за това, възрастните хора да живеят в собствената си среда и в същото време да получават грижата, от която се нуждаят.

В пилотното издание на проекта за домашни здравно-социални услуги бяха обхванати повече от 400 уязвими и самотни възрастни хора, но доктор Тодоровска от Червения кръст обясни, че такъв модел на предоставяне на интегрирани грижи може да бъде достъпен и за останалите възрастови и социални групи, като деца и бременни жени.

Още за проекта – чуйте от репортажа на Ивайло Николов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.