Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неуспех на преговорите за Дъблинските правила

Томас де Мезиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителствата на ЕС не спазиха обещанието си да се споразумеят за нов механизъм за прием на бежанци до края на Малтийското ротационно председателство. На последното заседание на вътрешните министри в Люксембург, ръководено от Малта, отново нямаше мнозинство за реформата на Дъблинския регламент.

Правителствените лидери на ЕС обещаха миналия декември, че до 6 месеца ще има споразумение по предложението за автоматичен механизъм за квотно разпределяне на бежанци. Планът е той да се задейства при внезапен миграционен наплив в някоя от държавите по външните граници на съюза. Вишеградската група и още няколко страни обаче блокират приемането му с квалифицирано мнозинство.

Германският федерален министър Томас де Мезиер изрази разочарованието си и поиска релокацията да се обвърже с преговорите за следващата бюджетна рамка на съюза, която разпределя еврофондовете за Източна Европа:

Не виждам шанс за споразумение при сегашния стил на преговори. Солидарността и Дъблинската реформа остават задължение на Естонското ротационно председателство и ще бъдат обвързани с други въпроси като бюджета на ЕС.

Полша няма да се огъне под натиска, коментира министърът на вътрешните работи на страната Мариуш Блашчак и определи идеята за квотно разпределяне на бежанци като неефективна:

„Моя работа е да гарантирам сигурността на поляците. Днес обсъждахме как мюсюлманските общности в Западна Европа да се отърват от радикализма. Става дума за Франция, Германия, Белгия, Швеция. Причината това да не засяга Полша днес, е че от октомври 2015 управлява партията Право и справедливост и ние не изпълнихме вредното решение за прием на мигранти. То насърчава трафикантите и ще доведе до прилив на ислямски терористи.

Министрите приеха общ подход по новите антитерористични мерки за контрол на паспортите на чужденци на граничните пунктове и оперативната съвместимост на Шенгенската информационна система.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44