Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел иска преки преговори с Москва за "Северен поток" 2

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисията поиска мандат от страните-членки на Европейския съюз за преговори с Русия по проекта "Северен поток" 2.

Газопроводът "Северен поток" свързва Русия с Германия по дъното на Балтийско море, като доставя около 22,5 млрд. m³ газ годишно. Няколко частни германски и европейски фирми искат заедно с руския газов доставчик "Газпром" да удвоят капацитета с нови две тръби в т.нар. проект "Северен поток" 2.

Еврокомисията вижда юридически проблем с морския участък на тръбопровода, който е най-дългият подводен маршрут за експорт на газ в света. Тъй като той е извън ЕС, не е ясно дали за тази морска част се прилагат европейските правила за конкуренция и достъп до тръбата за други доставчици на газ, освен Русия. Ето защо Комисията настоява за сключването на международно споразумение с Москва, което да ѝ даде правно основание да защитава конкуренцията. Целта е да предотвратим правен вакуум, в случай че този проект се изгради, или вариант, в който той се оценява само според законите на чужди държави, обясни говорителят Александър Винтерщайн.

Брюксел се опасява, че няма да има правомощия за санкции срещу страните-акционери Германия, Франция или Холандия, в случай че "Газпром" наложи монопол над доставките по морския участък на тръбопровода. За да получи мандат за преговори, ЕК се нуждае от сложно мнозинство в Съвета на министрите на държавите-членки, като нито Германия, нито Полша самостоятелно имат право на вето.

Политически критики срещу енергийния проект бяха отправени от редица представители на Източна Европа заради риска от заобикалянето на Украйна и Полша като транзитни държави, през които досега Русия доставя синьо гориво на основния си германски потребител. Опасенията са за намаляване сигурността на доставките и увеличаване зависимостта от един източник.

ЕК не даде отговор дали Русия изобщо би искала да преговаря за статута на "Северен поток" 2.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44