Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият тур на парламентарните избори във Франция протича при слаба избирателна активност

Вотът е първият политически тест за партията на новоизбрания президент Еманюел Макрон, който се нуждае от широко парламентарно мнозинство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Приблизително 41 процента от френските избиратели бяха отишли до урните до 17:00 ч. местно време. Това е исторически ниска активност за френските парламентарни избори. Въпреки рекордния брой кандидати – почти 8000, и вълната на обновление, дошла след президентските избори преди месец, очевидно много от гласоподавателите са нерешителни.

Президентът Еманюел Макрон беше посрещнат с овации от симпатизантите си в Туке, където пусна бюлетина, без да прави изявление. Според всички предварителни проучвания неговата партия "Република, напред!" има шансове за много широко мнозинство в бъдещото Национално събрание. Знак за това са и идващите резултати от отвъдокеанските територии, където партията на Макрон излиза начело.

Слабата избирателна активност обаче носи много неизвестни за баланса в бъдещия парламент. Тя може да се окаже фатална и за класирането на много кандидати на втори тур, за което са нужни 12,5 процента от общия брой избиратели.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44