Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националистическата коалиция, водена от партията на Хашим Тачи, печели изборите в Косово

| обновено на 12.06.17 в 11:25
Снимка: psh-ks.net

Централната избирателна комисия в Косово все още не е обявила официалните резултати от вчерашните парламентарни избори в страната, но т.нар. "военно крило" на водещата коалиция и опозиционната партия "Самоопределение" празнуваха тази нощ в центъра на столицата Прищина, предаде изданието Balkan Insight.   

Прогнозните резултати от гласуването в Косово сочат, че твърдолинейната националистическа коалиция, водена от партията на президента Хашим Тачи, печели изборите, но ще бъде принудена да търси партньор за бъдещото управление.  В коалицията, водена от Демократическата партия на президента, влиза и формацията на бившия премиер и бунтовнически командир Рамуш Харадинай, когото в Сърбия считат за военнопрестъпник. Тази коалиция получава 40,5 процента от гласовете според екзитпол на телевизията "Клан Косова". Движението "Самоопределение" е на второ място с близо 30 процента. 
Рамуш Харадинай бе командир на Армията за освобождение на Косово по време на войната със Сърбия през 1998 и 1999 година. Той беше съден и оправдан два пъти в Трибунала на ООН за военните престъпления. Сърбия обаче настоява, че разполага с още доказателства за убийства на цивилни граждани.

По-различни резултати съобщава неправителствената организация "Демокрация в действие". По нейни данни партията на президента е събрала една трета от гласовете, а следващите я политически сили са с почти равни резултати. 
Избирателната активност е била 41,4 процента и е най-ниската в историята на бившата сръбска провинция, обявила независимост през 2008 година. Апатията се обяснява с разочарование от политиците, които не успяват да се справят с растящата безработица, бедност, корупция и престъпност, отбелязва ДПА.

Никоя политическа сила няма да може да управлява сама и вероятно ще бъдат съставени коалиции. Сред приоритетите на новото правителство ще бъде да намали безработицата и да понижи напрежението със Сърбия - условие и за двете страни, преди да могат да се присъединят към ЕС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44