Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зоран Заев е на първото си официално посещение в Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият македонски премиер Зоран Заев е на първо официално посещение в Брюксел. Неговото коалиционно правителство дойде на власт след тежка политическа криза и междуетническо напрежение в Република Македония, която предизвика безпокойството на съседните ѝ държави, на ЕС и НАТО.

Социалдемократическият лидер Зоран Заев оглави кабинет - в коалиция с албанските партии на Македония, като обяви за свой приоритет бързото членство в ЕС и в НАТО.

Очаква се новият македонски премиер първо да разговаря в ЕК с върховния представител по външната политика Федерика Могерини и с комисаря по разширяването Йоханес Хан. После Зоран Заев ще се срещне с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, а следобед ще бъде приет от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Преди 8 години Еврокомисията препоръча формално започване на преговори за членство с македонците, но от тогава Гърция блокира процеса заради конституционното име на страната. Атина налага вето на членството на Скопие и в НАТО. България също има резерви към евроатлантическата интеграция на Македония, като настоява за двустранен договор, с който да реши междусъседските проблеми, свързани с езика на омразата, изопачаването на исторически факти и дискриминацията на българските граждани.

Заради продължителната вътрешнополитическа криза от 2015 година насам обаче Еврокомисията обвърза препоръката си за започване на преговори с пълното прилагане на Споразумението от Пържино. Съгласно текста, подписан от Зоран Заев и останалите водещи политически лидери в страната, специалният прокурор назначен по скандала с подслушването от тайните служби, трябва да може да разследва и повдига обвинения срещу отговорните лица. Брюксел очаква от правителството на Заев и редица реформи за върховенство на закона, независимост на медиите и други структурни промени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44