Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страни от ЕС, пострадали от бедствия, получават повече пари за справяне с щетите

Снимка: БГНЕС

Европейският парламент гласува до 95% от всички щети в държави, пострадали от природни катаклизми, да бъдат покривани с пари от Евросъюза. Досега за някои региони Брюксел плащаше едва 50 на сто от повредите при наводнения, пожари или други бедствия.

Първоначално депутатите и Еврокомисията искаха щетите да бъдат изцяло за сметка на европейския бюджет, но финансовите министри на страните - членки не се съгласиха.

Докладчикът по темата в Европарламента и председател на Комисията по регионално развитие Искра Михайлова от ДПС/Либерали коментира: 

Реалистичният резултат е по-добър от нереалистичното желание. Ние постигнахме политическо споразумение, което гарантира както подкрепата за пострадалите региони, така и пълната политическа подкрепа от политическите групи в парламента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44