Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наказателни процедури срещу Чехия, Унгария и Полша заради неизпълнение на квотите за мигранти

610 Европейска комисия

Еврокомисията реши да започне първи наказателни процедури заради неизпълнение на бежанските квоти. Предупредителни писма са изпратени на Полша, Чехия и Унгария, обяви комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. Схемата за задължително разпределение на 160 000 кандидати за убежище, пристигнали в Италия и Гърция, беше гласувана от вътрешните министри и ЕП през 2015г.


Полша, Чехия и Унгария са отказали да предоставят свободни места по задължителните си квоти за последната година и това обяснява решението за санкции сещу тях.

Имаше достатъчно закъснения и дискусии, каза комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос – Европа не е само, за да се искат фондове от нея и гаранции за сигурността. Тя означава също да споделяме трудните моменти.

Комисарят изрази надевжа, че преди да се стигне до наказания правителствата на 3-те държави ще размислят. Досега не е имало прецедент с наказателни процедури за релокация и никой не знае кави санкции би наложил Съда на ЕС, ако потвърди нарушението. Унгария, заедно със Словакия обаче дори обжалваха задължителния характер на бежанския прием през Трибунала в Люксембург.

Решението на Съвета на министрите има силата на европейски закон и е задължително за всички. Комисията е уверена, че нашата позиция по делото ще бъде зачетена от Съда, допълни гръцкият комисар.

България и Словакия са призовани незабавно да започнат да приемат бежаци от Италия, но срещу тях няма открити процедури. В доклад на ЕК се уточнява, че властите в София имат твърде стриктни предпочитания и отказват да приемат еритрейци, което фактически прави невъзможно изпълнението на квотата ни от Италия. Квотната схема за реколация на 160 хиляди души от съседна Гърция и от Италия трябва да приключи през септември.

Чехия вече реагира остро срещу решението на ЕК.

Комисията продължава да държи сляпо на нефункциониращите квоти, които намалиха доверието на гражданите в европейските институции и възпрепятстваха намирането на работещи решения на миграционната криза, заяви премиерът  Бохуслав Соботка.

Унгария и Полша дадоха да се разбере още в понеделник, че няма да се подчинят.

България е приела до началото на юни 47 мигранти, разселени по квотите на Европейския съюз. Това показват данни, представени днес от Европейската комисия.

Всички приети досега у нас мигранти са пристигнали от Гърция. Общо нашата страна се е ангажирала да приеме от Гърция 831 души, а досега 570 мигранти са пожелали да бъдат преместени у нас. От Италия нашата страна е обещала да приеме 471 души, като до момента желание да дойдат в България са проявили 140 мигранти. От Турция се очаква страната ни да приеме 50 сирийски бежанци

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44