Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководството на ЕП обсъжда ремонт на сградата му в Брюксел

Снимка: europarl.europa.eu

Ръководството на ЕП обсъжда варианти за мащабен ремонт на сградата в Брюксел, където евродепутатите провеждат пленарните си заседания.


Става дума за една от сградите на парламентарния комплекс в Брюксел, кръстена на белгийския политик Пол-Анри Спак. Въпреки че е открита едва през 1993г, тя вече не отговаря на европейските строителни стандарти за сигурност, твърдят две независими експертизи, представени на секретариата на ЕП.

Институцията беше възложила технически анализ на една френска и една германска експертна група, след като през 2012г. част от покрива на сградата се пропука.

След заседание тази сутрин изпълнитеното бюро на Европарламента реши да проучи всички възможни варианти за решаване на проблема – от обикновено подсилване и ремонт, до цялостна реконструкция и дори построяване на нова сграда.

Предложенията трябвя да включват оценка за потециалните срокове и разходи, се казва в съобщение до медиите.

Според изданието „Политико“ евентуален ремонт може да струва близо полови милиард евро на данъкоплатците.

Политиците в ЕС от години водят друг спор, свързан със седалището на парламента, който веднъж месечно води заседанията си в още една сграда във френския град Страсбург. Това преместване годишно струва по 114 милиона евро, според изчисления на Европейската Сметна Палата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44