Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двойно увеличаване на пожарите на територията на Пазарджишка област през последните две години

Снимка: БГНЕС

Има тенденция за двойно увеличаване на пожарите на територията на Пазарджишка област през последните две години, съобщават от Регионалната противопожарна служба. Основната причина за тях е човешкaта дейност.

Само в община Пазарджик пожарите през миналата година са 598 срещу 230 през 2015. Втори в негативния списък е община Септември с регистрирани 161 пожара. Двоен скок се отбелязва и в останалите общини, като изключение правят единствено Сърница, Ракитово, Батак и Брацигово. Пожарите в горския фонд на региона също бележат ръст. През миналата година са унищожени над 2 хил. декара иглолистна и широколистна гора. Основните причини са човешката небрежност, най-вече от хора, които събират гъби и билки в горите, като обособяват битаци до временно пребиваване. Продължават и умишлените пожари на сухи треви от пастирите, за да осигурят зелена паша за животните си.

Кметовете на населените места се задължават да проконтролират наличието на обезопасените граници между земеделския и горския фонд. Противопожарни екипи ще извършват инструкции на място, за да се ограничат пожарите през този летен сезон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44