Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на работници поставя в риск черешовата реколта в Шуменско

Снимка: Радио Шумен
За първи път от 20 години производители на череши от Шумен продават реколтата си на по-висока цена. Около 1000 кг от декар са добивите тази година в Шуменско. Стопаните обаче имат проблеми с наемането на работници. На много места в Шумен са разлепени обяви за наемане на хора за бране на череши, но желаещи няма.

Все по-трудно намираме хора за сезонна работа
, коментира Веско Киров, производител на череши и ягоди:
Това е голям проблем и ще става все по-голя и по-голям. Всички търсят работна ръка. В момента всичко, което е живо и мърда, го вземаме на работа. Това се отразява по някой път и върху качеството. Аз основно наблягам на хора, които са по-възрастни, които имат трудови навици, защото другите хора все още нямат трудови навици, които идват да берат череши, но определено колеги, на които им трябват 200-300 човека, в момента берат със 70-80, което в един момент може да остане част от черешата необрана.
Липсата на работна ръка се отразява пагубно за всички сектори в земеделието, коментират фермери.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44