Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП приветства напредъка в Западните Балкани и подкрепи започването на преговори с Македония

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европейският парламент подкрепи принципно започването на преговори за членство на Македония в Евросъюза, като ги обвързва с обещаните от Скопие реформи. Евродепутатите приветстваха напредъка в Западните Балкани като цяло.

Веднага след като страната постигне осезаем напредък в прилагането на споразумението от Пържино и изпълни неотложните реформи, Европарламентът ще подкрепи започването на преговори за присъединяване. Това се казва в резолюцията за Македония, приета с 503 гласа „ЗА“.

Резолюцията отбелязва, че преговорите могат да повлияят положително върху решаването на двустранни спорове и подчертава отрицателните последици от по-нататъшното забавяне на процеса на интеграция.

Властите да приемат мерки за постигане на историческо помирение, в рамките на различните етнически групи, включително гражданите с българска идентичност- пише още в текста.

Посочва се и значението на евентуален бъдещ договор за добросъседство с България.

При обсъждането на готовността на Сърбия, българският евродепутат Андрей Ковачев настоя за защита на културната идентичност на българското малцинство и допълни:

Сърбия е страната в нашия регион, която е най-уязвима по отношение на руското влияние и тя влияе по този начин и на други страни- както в Македония, така и в Босна и Херцеговина. Затова е много важно проевропейските сили в страната да бъдат подкрепени.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44