Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планират се повече плащания за България от евробюджета за следващата година

Снимка: БГНЕС

За България се планират повече плащания от евробюджета за следващата година, а Брюксел очаква от властите задвижването на множество проекти.

След бавен старт през първите години Европейската комисия очаква структурните програми за финансовия период до 2020 г. да достигнат нормален ритъм на изпълнение, съобщиха за БНР от институцията. Ето защо банковите преводи за по-бедните страни по така наречената "политика на сближаване" се вдигат до 46,7 милиарда евро през 2018 година. Плащанията по проекти в България са увеличени с 22%, по изчисления на евродепутата от бюджетната парламентарна комисия Андрей Новаков, който се позова на данни от Еврокомисията:

Това означава, че България би получила около 3 милиарда лева за насърчаване на развитието на инфраструктурата, за социални проекти, за създаване на работни места сред младите, за сигурност и отбрана. Сигурен съм, че тази възможност ще бъде използвана.

Сумата не е окончателно решена, а реално усвоените пари у нас ще зависят от управлението на програмите. Поради слабите частни инвестиции ръстът на икономиката в България зависи значително от размера на безвъзмездните субсидии от Европа, които се влагат у нас.

Преговорите между евродепутати и финансови министри за годишния бюджет на ЕС тепърва предстоят през есента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44