Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпросът за статута на европейските граждани в Обединеното кралство – основен в преговорите с ЕС

| обновено на 19.06.17 в 08:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС
От днес Великобритания започва да преговаря с ЕС за условията по нейното напускане на общността.
Първата среща между преговорните екипи на двете страни ще започне по обед българско време в Брюксел и ще продължи до вечерта.

Преговорите по Брекзит ще започнат с въпроса за статута на европейските граждани на територията на Обединеното кралство, както и на британците, живеещи в различни страни на Стария континент.

27-те еврочленки ще настояват всички техни граждани, независимо дали работят или не, да запазят правото си на постоянно пребиваване, ако живеят във Великобритания към датата на влизане в сила на споразумението за Брекзит.

Различни работни групи в рамките на преговорите ще обсъждат още формулата, по която ще се изчислят финансовите задължения на Лондон към деня на напускане, както и запазване на отворени граници между Ейре и Северна Ирландия.

След първия кръг преговори се очакват изявления за медиите от ръководителите на делегациите Мишел Барние и Дейвид Дейвс.

Според член 50 на Лисабонския договор преговорният процес ще продължи по-малко от две години.

Германският външен министър Зигмар Габриел изрази мнение, че е възможен "мек" Брекзит, при който Великобритания да остане част от единния европейски пазар.

Условието е обаче Лондон да запази свободното движение на работна сила.

По повод започващите преговори, Габриел уверява, че те ще се водят честно. Това означава да се запазят британците колкото може по-близо до Европейския съюз, но никога с цената на разделение между останалите 27 страни-членки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44