Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС и Великобритания се разбраха за организацията и графика на преговорите за Брекзит

Дейвид Дейвис
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ЕС и Великобритания се разбраха за техническата организация и графика на водене на преговори за раздяла, съобщиха в Брюксел главните преговарящи Мишел Барние и Дейвид Дейвис. Те ще се срещат веднъж месечно, а преговорните заседания ще траят по една седмица. На 17 юли двете страни започват конкретни разговори за статута на европейските и британски граждани след Брекзит, за юридическите последици за бизнеса, за финансовите ангажименти и границата на Северна Ирландия.
Британското правителство се съгласи с условието на Евросъюза в първата фаза на преговорите да се изясни статутът на гражданите, завареното положение за икономическите субекти, формулата за изчисляване британските задължения към бюджета и бъдещият граничен трафик между Ейре и Северна Ирландия. Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис потвърди, че Лондон скоро ще излезе със свое предложение за правата на живеещите европейци на Острова:
Министър-председателят ще представи пред европейските лидери подхода на Обединеното кралство по този въпрос, по-късно тази седмица. После ще публикуваме нашето предложение в подобен документ в понеделник, който смятам за правилната основа за постигане на споразумение.
Честната сделка е възможна и за двете страни, каза главният преговарящ от името на 27-те Мишел Барние. Тя е много по-добра от никаква сделка. Затова през цялото време ще работя със и никога против Великобритания.
Барние и Дейвис се обединиха около мнението, че гражданските права и граничния проблем с Ирландия трябва да се решат на възможно най-ранен етап, без да се ангажират с дати.
Само когато 27-те правителствени лидери преценят, че по тях има напредък, те ще дадат мандат за 2-ра фаза на разговорите за сключване на бъдещо споразумение за свободна търговия между Лондон и Евросъюза.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44