Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима центристи напускат френското правителство

Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският министър на правосъдието и основен съюзник на президента Еманюел Макрон отказа да участва в следващото френско правителство заради започналото разследване за фиктивни постове в неговата центристка партия. Общо трима центристи ще напуснат управлението едва пет седмици след победата на Макрон на изборите.

Реших да не участвам в следващото правителство, обяви в съобщение Франсоа Байру, лидерът на центристката партия - съюзник на президента Еманюел Макрон. Байру напуска ключовия пост на министър на правосъдието. Оттегля се и Мариел дьо Сарнез, министър на европейските въпроси в кабинета в оставка. С вчерашния отказ на министъра на отбраната Силви Гулар центристите напускат управлението, притиснати от разследването за фиктивни длъжности в Европейския парламент на фигури от тяхната партия. Аферата разтърси съюзниците на президента точно по време на разработката на закона за нравственост в политиката, подготвян от самия Франсоа Байру.

Премиерът Едуар Филип заяви, че приема и уважава решението на бившия министър, а според говорителя на кабинета Кристоф Кастанер, то е "лично", но "улеснява положението" на президентското мнозинство.

Опонентите на президента Макрон определят случилото се като тежка политическа криза. Заедно с Ришар Феран, разследван за конфликт на интереси, напусналите министри стават четирима за пет седмици управление.

Според коментари новото правителство, чийто състав трябва да бъде съобщен до довечера, може да се отвори за фигури от десницата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44