Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК приветства заявлението на премиерите на България и Македония за договор за добросъседство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия приветства заявлението на премиерите на България и Македония за сключване на договор за добросъседство. Пред БНР говорителят по преговорите за разширяване Мая Коциянчич определи като окуражаващо намерението на Скопие да поддържа добри съседски отношения:

Приветстваме ясния ангажимент на премиера Заев - когато встъпи в длъжност, да подобри отношенията със съседите. Това естествено включва България. Видяхме ранни стъпки в тази посока. Добросъседските отношения са от ключово значение, особено за този регион. Затова тези ранни индикации са окуражаващи и се надяваме страните да продължат в същия дух.

В докладите си за Македония ЕК нееднократно е призовавала Скопие да реши двустранните проблеми със съседите. От 2012 година България поставя като условие подписването на двустранен договор за добросъседство в замяна на нейната подкрепа за започване на преговори за присъединяване на македонците към ЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44