Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Македония ще проучат възможностите за изграждане на междусистемна газова връзка

Снимка: БГНЕС

България и Македония ще проучат възможностите за изграждане на междусистемна газова връзка. За съвместна работна група по този въпрос са говорили днес в София министърът на енергетиката Теменужка Петкова и македонският премиер Зоран Заев. Според енергийното министерство Заев е потвърдил интереса на нашите съседи да получават синьо гориво от българската страна.

Македония често разчита и на внос на ток от България, е посочил още македонският премиер на срещата си с министър Петкова.

Изграденият електропровод Червена могила - Щип е първата директна 400-киловолтова връзка между енергосистемите на България и Македония и е част от инфраструктурата на Европейския коридор №8. Той е част от стратегията на електроенергийните компании на балканските страни за улесняване на работата на регионалния енергиен пазар. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44