Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Македонските вестници продължават с коментарите след посещението на премиера Зоран Заев в София. Македонският вестник "Вечер" пише за лавина от реакции на македонски историци във връзка с очакваното подписване на договор за добросъседство между Македония и България. "Съвместното честване на Илинден означава, че отричаме нацията си", пише в заглавие вестникът. Зоран Заев е ударил директно по македонската история с това, че е поканил  премиера на България Бойко Борисов заедно да честват Илинден в Македония, отбелязва в. "Република". Това своеобразно предателство спрямо Македония все пак е било скъпо платено, а подаряването на  нашата история на България не е единственото, което Заев трябва да даде за получените средства, пише още вестникът. 

Вестниците в северната ни съседка коментират вчерашния вот на недоверие в парламента, който доведе до падане на правителството на премиера Сорин Гриндяну. Председателят на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия Ливиу Драгня загуби почва в парламента и има ограничено мнозинство, пише вестник "Ромъния либера". Според изданието загубата на парламентарна подкрепа осигурява по-широко поле за действие на президента Клаус Йоханис.
Вестникът информира, че Социалдемократите ще определят новия им кандидат за премиер в края на седмицата. Лидерът на партията Ливиу Драгня обеща да остави на партията сама да избере бъдещия кандидат за министър-председател сред няколко възможности. В списъка с кандидати, подготвен от него, има четири имена. 
Печатът във Великобритания информира, че оцелелите от пожара в "Гренфел тауър“ ще бъдат настанени за постоянно в луксозна сграда в Кенсингтън, чиято стойност е 2 милиарда лири, пише в. "Индипендънт". Вестникът допълва, че правителството е купило 68 едностайни, двустайни и тристайни апартаменти в Кенсингтън. Цените на жилищата там са между милион и половина до над 8 млн. лири. В сградата има частно кино и 24-часова охрана.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44