Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Суша и горещини създават проблеми в Италия

Правителството обяви извънредно положение на някои места в страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Положението на Апенините е сериозно, защото през зимата и пролетта липсваха валежи, а лятото започна с големи горещини и без капка дъжд по цялото протежение на полуострова. Нивото на реките е спаднало до критични точки, като на най-голямата от тях – река По, то е  под два метра и половина от допустимите минимални граници. Езерото „Гарда”, което е едно от големите за страната, също спада ежедневно както всички останали водоизточници. Застрашени са всички стопански култури.

Правителството обяви извънредно положение в провинциите Парма и Пиаченца. Управителят на област Венето Лука Дзая подписа нова заповед за потвърждаване на водната криза и прилагането на съответни мерки за противодействие. Същото направиха в областите Тоскана и Емилия-Романя. От Генуа – главният град на област Лигурия, обявиха, че запасите от вода ще стигнат до месец, след това ще се наложи режим на потреблението. Воден дефицит се регистрира сериозно и на островите Сицилия и Сардиния, където е поискано да се обяви състояние на природно бедствие. Прогнозите за времето за сега не обещават никъде дъжд.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44