Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проби от ледника Илимани пътуват към Антарктида

Ледовете на Илимани, Боливия
Снимка: БГНЕС

Международен екип от учени успя да вземе проби от боливийския ледник Илимани. Те ще бъдат изпратени за съхранение в Антарктида, за да станат част от своеобразен "леден" архив за бъдещите поколения. Взетите ледени проби от топящия се ледник Илимани ще бъдат съхранени във френско-италианската полярна станция "Конкордия", където термометърът често показва минус 53 градуса по Целзий. 

Това е най-добрият фризер в света, уверяват учените, взели пробите. Те са част от екипа на научния проект  "Айс мемъри" / "Паметта на ледовете"  - международна програма за съхраняване на ледниците, зад която застава и ЮНЕСКО.

Един от тези изследователи е Патрик Жино от  Френския институт за изследвания и развитие:
Искаме да съхраним този вид ледникови проби, тъй като за нас те са като енциклопедия на климата и околната среда. Когато "издълбаваме" частица от ледника, ние буквално правим "пробив" в световната история. И колкото по-дълбоко дълбаем, на толкова по-стари проби се натъкваме. 

Идеята на учените е да вземат и съхранят проби от високопланински глетчери, намиращи се в различни ключови региони на света. Причината за това усилие са промените в климата, които излагат повечето от тези ледници на сериозен риск от деформация и дори изчезване в близко бъдеще.  Измежду тях е и ледникът Илимани, който се е затоплил с 0,7 градуса по Целзий през последните 18 години, уточни изследователят.

В ледника Илимани имаме проби от преди 18 000 години. Това са едни истински архиви в Андите, който пазят данни за най-старите климатични промени, 
обясни Патрик Жино, който е един от 15-те учени, взели проби от боливийския ледник, намиращ се близо до столица Ла Пас.  

В рамките на 10 дни заради лошите климатични условия, екипът е успял да вземе едва две проби - едната с дължина 137 метра, а другата -  134 метра.  Взетоте от Илимани проби ще бъдат добавени към други, взети близо до връх Монблан във Френските Алпи. В бъдеще учените от проекта планират експедиции и до Русия,  и до Непал.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44