Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България настоява да бъде включена в "Берлинския процес"

Бойко Борисов и неговите колеги от Естония и Австрия - Юрий Ратас и Кристиан Керн
Снимка: БГНЕС

България настоява да бъде включена в дипломатическата инициатива "Берлински процес", обяви преди да напусне заседанието на лидерите в Брюксел премиерът Бойко Борисов. "Берлинският процес" цели ускоряване на приемането на страните от Западните Балкани в Евросъюза и започна с конференция в германската столица през 2014 година.

На междуправителствена основа участниците се опитват да засилят дипломатическия натиск за съживяване на европейската перспектива пред Балканския регион. За Борисов е важно българската експертиза да се чуе:

Гражданите на Балканите са европейски граждани и ние трябва да им дадем перспектива, трябва да им дадем усещането, че не само са физически граждани, но имат перспектива за по-добър живот. Именно заради това и с канцлера Ангела Меркел, с премиера Джентилони, с външния министър Могерини сега проведохме една тристранна среща, защото експертизата на България в рамките на "Берлинския процес" е безспорна, така че очаквам на следващите форуми в рамките на на Берлинския процес да бъдем канени и ние.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44