Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Рим влезе разпоредба за ограничаване употребата на вода поради сушата

Кметът на Рим Вирджиния Раджи се разпореди за ограничаване употребата на вода, причината е в голямата суша обхванала цяла Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Забраната се отнася срещу ползване на вода за поливане на цветни и зеленчукови градини, пълнене на басейни, миене на превозни средства. Позволява се употребата на питейна вода за битови и санитарни нужди. Мярката ще е в сила до месец септември. За нейното изпълнение ще бдят градската полиция и органите по водоснабдяването на столицата.

За да се задоволяват нуждите на Вечният град, част от водата по принцип се взима от езерото Брачано, което е уникална природна даденост. В резултат на климатични промени и фактът, че от него се изпомпват 1100 литра на секунда, то се пресушава, което се отразява на неговата екосистема. Мярката на кмета на Рим Вирджиния Раджи цели и да се запази езерото Брачано. Тя обясни, че трябва да се ограничи до минимум ненужната употреба на питейна вода, за да може тя да се използва само за лични и домакински цели в период, който се оказва критичен за водните ресурси поради липсата на дъждове от месеци насам. Специалисти обръщат внимание, че бедата се допълва и от неподдържането на акведуктите, които губят до 30% от обема си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44