Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Манолов: Само 300 инспектори проверяват 300 хил. фирми и това спъва противодействието срещу некоректните работодатели

Димитър Манолов
Снимка: БГНЕС

Едва около 300 трудови инспектори проверяват 300 хиляди предприятия у нас и това спъва противодействието срещу некоректните работодатели. Този проблем постави на редовния конфедеративен съвет в Кюстендил лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. 

Проблемът с некоректните работодатели, какъвто беше случаят с италианската фирма "Абонданца" в Дупница, не е толкова законодателен, колкото е свързан с намалелия капацитет на инспекцията по труда, каза Димитър Манолов:

Най-големият проблем е малкият капацитет на Инспекцията по труда, който непрекъснато се свива. На един инспектор се падат хиляда предприятия, което, както е ясно, прави задачата неизпълнима.
Затова е необходимо синдикатите да имат по-широки правомощия:
Твърде много неща в България няма да се случат, ако на нас не ни развържат малко ръцете  - като се започне с доходите и мине през това, което вие ме питате. Но ако на нас ни се позволи да упражняваме малко по-действен контрол, вероятно нещата ще бъдат по-различни и ще имат малко повече капацитет свободен, каза още Манолов, като коментира въпроса с недостатъчния брой инспектори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44