Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция и страните от Вишеградската четворка се помиряват

Автор:
Еманюел Макрон
Снимка: БТА

След серия от публични взаимни обвинения френският президент Еманюел Макрон и правителствените ръководители на държавите от Вишеградската четворка предприеха стъпки към изглаждане на противоречията помежду си, предаде Ройтерс от срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел.

Макрон се зарече да прекрати т.нар. социален дъмпинг - възможността за временно наемане на специалисти от други еврочленки на минимална заплата без да се плащат осигуровки. Освен това разкритикува Полша и Унгария, че не се придържат към демократичните ценности на Евросъюза.

Вишеградската четворка пък настоява, че бившите съветски сателити от Източна Европа имат право да конкурират Западна Европа с по-ниски заплати и цени, за да наваксат след десетилетия комунистическа стагнация.

Страните в този политически спор на най-високо равнище се договориха да формират експертна комисия, която да предложи взаимноприемливи промени в общоевропейското законодателство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44