Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните от НАТО ще координират плановете си за закупуване на военна техника

| обновено на 29.06.17 в 09:02
Снимка: БГНЕС

Страните-членки на НАТО ще координират плановете си за закупуване на военна техника и други способности. Това ще стане на редовно заседание на министрите на отбраната в Брюксел.


Очаква се министрите да гласуват така наречените "цели за военни способности" – те ще определят в коя област всяка страна трябва да инвестира повече пари за закупуването на военни технологии или да подготви войскови формирования за участие в мисии, съгласно нуждите и стратегията на Алианса.
Искаме да инвестираме повече в тежко въоръжение, бронирани машини, логистика – като презареждане на самолети във въздуха, както и способности за бързо предвижване на войскови части, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

25 държави се очаква да обявят конкретни суми за военни инвестиции, а общо европейците и Канада повишават разходите с 12 милиарда долара за тази година.
Европейските съюзници трябва да влагат повече в отбрана, не само за да се харесат на САЩ, а защото това е в техен интерес, коментира още Столтенберг.

Военните министри на масата днес вече няма да са 28, а 29, тъй като за първи път право на глас има и представителят на най-новата членка Черна гора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44