Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасно горещо ще е и утре в почти цялата страна

Екстремален индекс за опасност от пожари има в 10 области в страната

| обновено на 30.06.17 в 15:24
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Синоптиците обявиха за утре, 1 юли, най-високата степен на предупреждение за опасни горещини.

Червен код ще бъде в сила за почти цяла Северна България – от област Монтана на запад до област Силистра на изток, както и за цялата Горнотракийска низина и Източните Родопи.

В тези райони утре се очакват температури от 41 до 44 градуса. За останалата част от страната кодът е оранжев с температури от 38 до 41 градуса. 

 

Заради жегите Главната инспекция по труда напомни на работодателите да осигурят безопасни условия на труд, особено за работещите на открито. 

Над 3 хиляди бутилки с минерална вода бяха раздадени на три места в София – около НДК, на "Орлов мост" и пред храм "Света Неделя". Хората останаха доволни от инициативата на Общината:

О, това е рай. На 40 градуса не се издържа без вода, ще ни разхлади, надявам се.

Заради високите температури пункт за раздаване на студена минерална вода беше разкрит и в Пазарджик. За хората, които се чувстват зле в горещините, може да бъде измерено и кръвното налягане.

Оранжев код за много високи температури бе обявен за почти всички области в страната. Очаква се на места температурите да достигнат до и над 40 градуса. Само в седем области кодът е жълт.

Специалистите съветват хората да приемат повече течности и да избягват разходките на слънце в най-горещите часове на деня.

Високите температури крият риск и от пожари. Опасността от тях е най-висока в 10 области. Екстремален индекс за опасност от пожари има в 10 области в страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Степента на предупреждението важи за части от областите: Видин, Плевен, Велико Търново, Добрич, Варна, Бургас, Кърджали, Хасково, Стара Загора и БлагоевградПри този индекс са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Много голям индекс за опасност от пожари има в цяла Севeрна България, с изключение на област Ловеч, както и в южната и югоизточната част на страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44