Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните от ЕС за две години трябва да свържат социалните си ведомства в единна система

Снимка: БГНЕС

От днес тече 2-годишен срок, в който страните от Европейския съюз трябва да свържат социалните си ведомства в единна електронна система за обмен на данни. Тя цели премахване на бюрокрацията за живеещите в различни европейски страни граждани, както и борба с източването на социални помощи.

Днес Европейската комисия официално лансира платформата на централно ниво.

15 000 социални ведомства в 28-те държави от ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария трябва да започнат да обменят документация по интернет – бързо и в реално време.

В момента контактите между социалните и данъчните служби на отделните държави става чрез стандартна пощенска кореспонденция и насрещните проверки отнемат месеци.

Според Еврокомисията новата единна информационна система ще помогне за по-бързото административно обслужване на гражданите, които са живели и работили в повече от една европейска страна – например за изчисляване и признаване на пенсионен стаж или други социални надбавки.

Също така властите ще засичат по-ефективно опитите за измами – като получаване на помощи от повече от една социална система.

Интернет платформата трябва да заработи до юли 2019 г. Дотогава България и останалите членки на Съюза имат задължение да синхронизират електронните си регистри и системи с тези на Общоевропейската платформа за обмен в социалното осигуряване.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44