Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В съда в Пазарджик започва делото за радикален ислям

Снимка: БГНЕС

В Пазарджишкия окръжен съд започна делото срещу 14-те обвинени в разпространяване на идеите на "Ислямска държава" и призиви към джихад. Заседанието е закрито за журналисти, тъй като един от обвиняемите Стефан Димитров, който бе задържан по време на инцидентите в Асеновград, е изолиран в цялата дясна част на съдебната зала.

Причината за изолацията на Стефан Димитров е, че по време на престоя му в следствения арест след събитията в Асеновград е бил на едно място със заболели от морбили. Обвиняемият е с медицинска маска и достъпът до него е ограничен. Това е и причината в съдебната зала да не се допуснат медии, тъй като местата при това положение се оказват ограничени. С медицински маски са и част от останалите участници в съдебното заседание.

Днес ще бъдат изслушани седем вещи лица, които са работили по софтуерните експертизи и са анализирали данните от иззетите компютри на обвиняемите. Те ще докажат доколко и по какъв начин Ахмед Муса Ахмед и поддръжниците му са разпространявали идеите на "Ислямска държава".

На едно от предишните заседания бяха показани част от тиражираните клипове, в които имаше насилие и призиви към война.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44