Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EП поиска въвеждането на общоевропейски стандарти в съдилищата на държавите от ЕС

Европейският парламент поиска въвеждането на общоевропейски минимални стандарти за гражданското производство в съдилищата на всички 28 държави от Съюза. 

Приетата необвързваща резолюция в Страсбург призовава Европейската комисия да подготви законопроект в тази насока.
Докладчикът по предложението, евродепутатът Емил Радев, заяви, цитиран от пресслужбата на ЕНП, че сближаването на гражданските процедури ще доведе до повече доверие между правосъдните системи на страните:
Все по-често европейските граждани, пътувайки в друга държава-членка се сблъскват с гражданските процедури, наистина да могат да бъдат защитени правата им, да могат те да се обърнат към съда в другата страна-членка толкова лесно, колкото в съдилищата в своята държава, да могат съдебните системи да се сближат, да се повиши доверието между тях и наистина да се създадат равни стандарти за бизнеса, а защо и не, в бъдеще да имаме и европейски граждански процесуален кодекс.
За реформа на правосъдните стандарти в ЕС освен решение на ЕК е нужно съгласието на правителствата на съответните държави.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44