Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тимерманс критикува Путин за незачитане националния суверенитет на Украйна

Франс Тимерманс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс критикува руския президент Владимир Путин за незачитане националния суверенитет на Украйна. 

Това стана по време на дебат с евродепутати в Страсбург относно позициите, които ЕС ще защитава на предстоящата среща на страните от Г-20, където ще бъде и държавният глава на Русия. 

Тимерманс беше провокиран от британската националистка и бивш член на Партията на независимостта, Джанис Аткинсън, която критикува Брюксел заради миграцията:

Г-20 ще се върти около президентите Тръмп и Путин. Те двамата заедно разбират заплахата от мигрантите за културата, работните места и националната идентичност. Путин и Тръмп разбират, че са важни националните държави и затова издигат стени и бариери.

Първият зам.-председател на Еврокомисията и бивш холандски външен министър отговори:

Кой друг в Европа е нарушавал повече националния суверенитет от президента Путин, който окупира част от друга суверенна държава? Как може да се възхищавате на такъв човек и неговата политика с аргументите на националния суверенитет? Това е напълно неразбираемо за мен.


В петък и събота на срещата на Г-20 в Хамбург Евросъюзът ще бъде представляван от председателите на Комисията и Съвета Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, както и от върховния представител по външната политика Федерика Могерини.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44