Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От БСП призоваха правителството да се откаже от подписването на Договор за добросъседство с Македония

Екатерина Захариева: Не е вярно, че отстъпваме от езика

Снимка: БГНЕС

От БСП призоваха правителството да се откаже от подписването на проекта за Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Македония в сегашния му вид. Критиките към работния вариант на документа бяха отправени при изслушване на външния министър Екатерина Захариева в парламентарната комисия за външна политика.


Депутатът от левицата Валери Жаблянов заяви, че договорът предава българските национални интереси:
Договорът признава македонския език, тъй като договорите ще бъдат подписани на български и на македонски език, така, както е записано в македонската Конституция. Договорът по никакъв начин не урежда въпроса за българското историческо и културно наследство в Македония. Няма записани никакви текстове. Признаването на основни тези на македонизма като подтекст на договора, крие огромни рискове и опасности за българската държава и за балканските взаимоотношения.
Критиките от БСП са абсолютно неоснователни, отговори министър Захариева:
Ние от нищо не отстъпваме. Не е вярно, че отстъпваме от това, че имаме обща история. Не е вярно, че отстъпваме от езика, категорично. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44